A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »



HÍRARCHÍVUM »

Támogatják a nyúltartást

A vidékfejlesztési stratégia kiemelt feladata az öngondoskodás elősegítése, ehhez a törekvéshez jól kapcsolódik a Nyúl-unk a munkáért elnevezésű munkahelyteremtő program beindítása – közölte az agrártárca államtitkára csütörtökön Kartalon sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy a kormány különféle intézkedésekkel igyekszik a falusi lakosság megélhetési lehetőségeit javítani, ezen belül az üresen álló istállók, ólak újra benépesítéséhez is fontosnak tartja, hogy a helyben megtermelt élelmiszerek minél nagyobb arányban helyben jussanak el a fogyasztókhoz. Ebbe a képbe illik a nyúltartás újraélesztése is, amelynek megvalósításáért a tárca a kezdeményezés felett védnökséget vállal. Amennyiben a modell sikeres lesz, más állattartó ágazatokra is kiterjesztik – tette hozzá.

Sándor Ferenc a Zika szövetkezet elnöke bejelentette: öt, nyúltartásban érdekelt cég összefogva húszmillió forintos ráfordítással pályázatot hirdet, amelyben kétszáz, az elmaradott térségekben élő család vagy közösség számára ad lehetőséget a nyúltartás beindítására. E szerint a nyerteseknek, közösségenként öt anyanyulat és egy baknyulat ajánlanak fel a tartáshoz szükséges eszközökkel, három hónapra ingyentakarmánnyal, a tartást betanító oktatási programmal együtt. Ily módon a nyúltartók a szaporulat által évi hozzávetőleg 150 vágásra érett nyúlhoz juthatnak hozzá. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érintett családok asztalára hetente 2-3 alkalommal is kerülhet friss hús.

Az elképzelés szerint a nyúltartásba beletanuló, abban a számításukat megtaláló családok a későbbiekben nem csupán saját ellátásra, hanem az átvevő cégek számára bedolgozva állandó jövedelemhez, megélhetéshez juthatnak. Jelenleg évente 4,3 millió nyulat vesz át, dolgoz fel az országban Kecskemét mellett és Baján működő vágóüzem. Pedig a szakember közlése szerint a nyolcvanas években 13 millió nyulat vágtak, az ágazat exportra termelt, továbbra is keresett termék a külpiacon, s jól eladható terméknek számít. A nyúlhús koleszterinben szegény, fehérjében gazdag, ezért az egészséges táplálkozás jegyében a hazai fogyasztást is célszerű lenne fellendíteni – húzta alá a szakember. A pályázatra augusztus 20-ig lehet jelentkezni. (lm) Forrás: HírTV



Nyúl-unk a munkáért program logója

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu