A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »



HÍRARCHÍVUM »

Önellátásra nevel...

A nyúltenyésztésbe kóstolhatnak bele hátrányos helyzetű családok 10-16 éves gyermekei a Nyúl-unk a munkáért! program támogatásával. A kezdeményezést a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet indította a háztáji gazdálkodás népszerűsítésére. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a program egyik fővédnöke elmondta: az akció összhangban van a Nemzeti Vidékstratégia célkitűzéseivel, hiszen önellátásra nevel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a többfunkciós, minőségi mezőgazdaságot, környezet- és tájgazdálkodást kívánja erősíteni, amely nemcsak egészséges élelmiszereket állít elő, de a vidéki közösségek megőrzését is segíti. Ehhez elengedhetetlen a mezőgazdaságban dolgozók létszámának bővítése – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a program éppen erre, a vidéki foglalkoztatás növelésére kínál jó lehetőséget.

Csúvár Zsolt, a program szervezőbizottságának elnöke ismertette az akció részleteit: a két szövetkezet és partnereik 1000 anyanyulat és 200 bakot helyeznek el mintegy 200 családnál. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez a szervezők a nyulak tartásához elengedhetetlen ketreceket és három hónapra elegendő takarmányt is biztosítanak. A kiosztott „csomagok” értéke családonként 90-100 ezer forintra tehető. A szövetkezetek tagjai azt is vállalták, hogy 40 órás képzésen mutatják be a résztvevőknek a nyúltartáshoz szükséges ismereteket.

A cél, hogy a gyermekek megszeressék a háztáji gazdálkodást, és később maguk is gazdálkodóvá váljanak. Az akció emellett több száz család megélhetési gondjain is enyhíthet.

A programra a www.nyulunkamunkaert.hu honlapon lehet jelentkezni, a pályázatok leadási határideje 2011. augusztus 20.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)



V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Sándor Ferenc, a Zika Szövetkezet elnöke

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu