A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »



HÍRARCHÍVUM »

A helyes nyúltartásról télen

A téli évszakokban, a hűvösebb időjárás miatt néhány szempontot érdemes figyelembe venni, hogy a nyuszik ilyenkor is jól érezzék magukat, szépen fejlődjenek.

 

 

Mint minden háziállatnak, télen a nyulak számára is védett helyet kell biztosítani.

 

Óvjuk őket a hidegtől, a huzatos, nyirkos helyektől. Ha szélvédett és csapadékmentes helyen tartjuk őket, nem igényelnek külön gondoskodást, hiszen ekkor már saját maguk számára megtermelik a szükséges hőt.
Külön fűtés például nem szükséges, csak a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, illetve ivóvizet igénylik. Érdemes odafigyelni arra, hogy mindig friss vizet ihassanak és ne fagyjon be az itató.


A házinyulakkal télen is sok-sok, úgynevezett „feltétlen” takarmányt lehet hasznosítani. Etethetjük őket szénafélékkel, gyökér- és gumóstakarmányokkal, répafélékkel.

 

 Óvjuk a nyulakat télen

Óvjuk a nyuszikat a hidegtől, gondoskodjunk megfelelő táplálékról 


Ilyenkor, a hidegebb időszakban fontos tápanyag számukra például a zsír, ugyanis a naponta bevitt zsír mennyisége határozza meg nagy részben a test hosszútávú energiaellátását. A zsír mennyisége befolyásolja anyák esetében a tejtermelést, a kondíciót és a biztonsági tartalékok kialakulását is. Vigyázni kell, a túladagolás hasmenéshez vezethet!

Az energiaszükséglet kb. 45-50%-át a szénhidrátok fedezik. A szervezet vázanyagának alkotásában is fontos szerepük van. A nyúl emésztése szempontjából a szénhidrátok legfontosabb csoportja a könnyen lebontható szénhidrátok, a cukrok és a keményítő, melyeket a nyúl enzimjei glükózzá alakítanak és a vékonybélben szívódnak fel. Télen igen fontosak, mivel szerepük van az immunanyagok képzésében.


A betegségek előfordulása inkább a nyári időszakban, tavasztól őszig valószínű. Télen leginkább a rühesség ütheti fel a fejét, ennek tüneteire ilyenkor is érdemes odafigyelni.

 

 

Dr. Hella Barnabás állatorvosBármilyen betegséggel kapcsolatos kérdés esetén továbbra is bátran fordulhatnak Dr. Hella Barnabás állatorvoshoz.
Elérhetőségei:
Tel: 30/651-3091 (kizárólag hétköznapokon 8-17 között)
E-mail: hella.barnabas@alpha-vet.hu (0-24 óra között)

 

 

 

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu