A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »



HÍRARCHÍVUM »

Mit kell tudni a Hycole nyulakról?

A Nyúl-unk a munkáért programban a szervezők a támogatásra kiválasztott családok számára összesen 1000 anyanyulat és 200 bakot biztosítanak. Egy bizonyos, hazánkban már elterjedt nyúlállományt kapnak majd a pályázaton nyertes családok, a Hycole (ejtsd: hikol) nyulakat.

A Hycole nyúl több mint 15 éve került be Magyarországra, azóta itthon nemesítik tovább, magyar telepeken.

A „Nyúl-unk a munkáért” programban a támogató vállalatok a résztvevőknek 10-12 hetes növendék tenyésznyulakat szállítanak, mégpedig családban: 5 db nőivarú és 1 hímivarú egyedet. A növendékeknek időt kell adni az új helyen, hogy a körülményeket megszokják és a szállítás, rakodás fáradalmait kipihenjék. Egy ideig még a „kísérő takarmányt” fogyasztják, majd fokozatosan térhetnek át arra a takarmányozásra, amit támogató partnerünk biztosítani tud.

A programban résztvevő családok olyan tenyészállatokat kapnak, amelyekkel vágásra alkalmas húsnyulakat állíthatnak elő. A vágásra alkalmas húsnyulakkal további tenyésztést nem végeznek a kedvezményezett családok, a 2,5–2,7 kg élősúlyú nyulat levághatják és elfogyaszthatják.

A Hycole anyanyulak szőrzete tiszta fehér, szemeik pirosak, a karmok világos szaruszínűek. A fülek általában 12 cm hosszúak, szőrözöttek, egyenesen felállóak. A szőrzet finom, tömött állományú, fényes.
Amikor a tenyész növendékeket a támogatók átadják, közlik pontos életkorukat.
A szaporítás során egy fialásra 9-1o kisnyulat várhatunk. Amennyiben sikerül állományunkat jól táplálni és tartani, akkor évente többször, akár 5 alkalommal is szaporíthatunk. Az egy évben végrehajtott szaporítás mindenképpen fedett, zárt helyiséget igényel, szabadban való tartás esetén ez ritkán sikerül, jobbára évi négy fialás is jó eredménynek számít.

Minderről a pályázaton nyertes családok részletes felvilágosítást és oktatást kapnak a Fehérkereszt Állatvédő Liga jóvoltából.

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu